Helga Stevens

 
Blij dat ik leef! – Jubileumconferentie

Helga Stevens.

Voorstelling en korte samenvatting van haar uiteenzetting.

Helga STEVENS (° 09.08.1968) is afkomstig uit Sint-Truiden. Toen ze tien maanden oud was, ontdekten haar ouders dat ze doof was. Vandaar dat ze haar schoolloopbaan begon in het Koninklijk Instituut voor Doven en Spraakgestoorden (KIDS) (buitengewoon onderwijs) in Hasselt. Op haar tiende waagde Helga STEVENS de overstap naar het gewoon (lager) onderwijs. Dat ging goed en ze slaagde er zelfs in de oude humaniora met succes af te ronden. In
1987-1988 bracht ze een jaar door in Saint Louis, Missouri, Verenigde Staten, als uitwisselingsstudente. Daar kwam ze o.a. in aanraking met een dove advocate. Hierdoor stond haar besluit vast: ze zou rechten gaan studeren aan de KU Leuven. In 1993 behaalde Helga STEVENS als eerste dove in België een licentiaatsdiploma in de rechten. Maar Amerika wenkte weer: daarom stak zij nogmaals de Atlantische Oceaan over om als Fulbright studente aan de Universiteit van Californië in Berkeley een Master in de rechten te halen. In 1994 ging ze in Mechelen wonen en werd ze toegelaten
tot de balie van Brussel. Op dat moment begon ze als advocaat-stagiaire op een middelgroot Brussels advocatenkantoor. In 1996 ging Helga STEVENS ook werken voor de European Union of the Deaf (EUD), waarvan ze in 2000 directrice werd.
 
Momenteel woont Helga STEVENS in Gent samen met Yven Willocq en zijn ze de trotse ouders van een dochtertje, Duive.
 
Helga STEVENS kwam de eerste maal op bij de federale verkiezingen van 1999 op de Senaatslijst voor VU-ID. (10de plaats). Als nieuweling behaalde ze een schitterend resultaat: ongeveer 10.000 voorkeurstemmen. Nadat ze was verhuisd naar Gent, werd ze gevraagd om te gaan staan op de Oost-Vlaamse VU-ID lijst voor de provincieraadsverkiezingen van 2000.
Tijdens de federale verkiezingen van 2003 stond Helga STEVENS op de N-VA-Senaatslijst (derde plaats). Zij haalde toen weerom een zeer mooi resultaat. Met 23.000 voorkeursstemmen (nationaal) haalde zij als derde op de lijst toen meer stemmen dan de tweede. Maar door de kiesdrempel greep de N-VA nipt naast een senaatszetel. Bij de Vlaamse verkiezingen van 2004 werd Helga STEVENS het boegbeeld van de N-VA in Oost-Vlaanderen. Met 17.870 voorkeursstemmen (in de provincie Oost-Vlaanderen) werd zij op 13 juni 2004 verkozen tot Vlaams Parlementslid.
 
In het Vlaams Parlement volgt zij vooral de domeinen welzijn,
volksgezondheid, gezin en gelijke kansen op. Daarnaast komt zij vaak tussen in dossiers in andere beleidsdomeinen die verbonden zijn met personen met een handicap, zoals onderwijs, werk, enzovoort. U kunt haar doen en laten volgen via haar webstek: www.helgastevens.be.

<Terug>