Moederschap.

 
Moederschap.

Als eerste en nog steeds enige vereniging voor vrouwen met een handicap, staan wij pal achter het recht op moederschap. Met de jaren is rond ons een netwerk van moeders met een handicap ontstaan.  

Het VN-verdrag inzake de Rechten van personen met een Handicap

Tot onze spijt moeten wij vaststellen dat de overheid moeders met een handicap vaak onvoldoende steunt, maar wij hopen daar verandering in te kunnen brengen, dankzij het VN-verdrag inzake de Rechten van personen met een Handicap. Het recht op ouderschap (gezinsleven, cfr art 23 van het Verdrag) hangt samen met de nood aan en het recht op assistentie (art 19). De wachtlijsten of beter het feit dat mensen niet kunnen rekenen op assistentie als ze die nodig hebben, staat de uitoefening van fundamentele rechten in de weg.

Drie manieren om uw rechten te doen respecteren.

Single mama’s met een handicap

Een studente journalistiek zocht in opdracht van het weekblad Flair single mama’s met een handicap, jonger dan 40 jaar. Ze zijn zeldzaam, maar met onze hulp heeft ze er één gevonden. Ze kwam zelf nog een tweede op het spoor. Het artikel verscheen in het nummer 2-1639 van 10/1/12. Flair bundelde beide interviews onder ‘inspiratie’.

Lees het verhaal van Nathalie: deel 1, deel 2.
Lees het verhaal van Machtelt: deel 1, deel 2.

In 2022 kruiste Monique Van den Abbeel ons pad. Eerder toevallig. Visueel beperkt, mama maar vooral boordevol passie. Ze kroop in haar pen, niet alleen over haar moederschap, maar ook over haar eigen kindertijd. Het is nooit haar intentie geweest om met haar persoonlijk verhaal in het voetlicht te staan. Dat is gewoon zo gegroeid, zoals eigenlijk alles wat op haar weg is gekomen. Uit haar schrijfsels groeide het boek Graag zien! Blinde mama, sterke vrouw

Tussen droom en daad..

Studiedagen voor vrouwen met een handicap met een kinderwens.
Op 25 maart en 1 april 2000 organiseerde Persephone studiedagen over moederschap en handicap.

Door met dit thema naar buiten te komen, geven we, als vereniging, aan onze naar perfectie strevende maatschappij een belangrijke boodschap: ook al zijn we niet perfect, toch vinden wij, vrouwen met een handicap, het leven zo waardevol dat we het willen doorgeven.

VIND HIERONDER EEN AANTAL DOORKLIKLINKS

Pleegzorg en adoptie
Hulp bij ongewenste zwangerschap
Erfelijke handicaps en ziekten
Financiële perikelen
Nuttige adressen